A Rosetta Stone for Ehsan Jami, Part 3

Rosetta Stone for Ehsan JamiThe third part of the series of Ehsan Jami translations was delayed by the press of current events — mostly the war in Gaza, which increased not only the number of “breaking news posts”, but also the flow of articles for the nightly news feed.

Now that Israel has decided to call it quits in Gaza, I’ll return to Ehsan Jami and his movie An Interview With Mohammed. See Part 1 for a video of the movie and the first batch of translations, and Part 2 for further information and more languages.

Tonight I’m adding Bulgarian, Malay, and Russian to the list of languages into which the script has been translated. All the translations that have been completed so far are collected on a single permanent webpage. More are in the pipeline, and I’m still looking for Albanian, Croatian, Farsi, Greek, Hungarian, Indonesian, Maltese, Portuguese, Slovakian, Slovenian, Thai, Turkish, and Urdu.

Subtitling is proving more difficult. So far I have no volunteers for the job, and no SSA file to aid the would-be subtitlers. If anyone would like to volunteer to help with subtitling, please email me, unspiek (at) chromatism.net.

Many thanks to the translators, ZN, Anti-Jihadist, and Peter1, for Bulgarian, Malay, and Russian, respectively. The three new languages are below the fold, and the permanent page with all the available translations is here.
– – – – – – – –Bulgarian Version

Translated by ZN

  Интервю с Мoхамед  
 
Jami:   Салям алейкум.
Благодаря много за това интервю. Как да ви наричам? Г-н Мохамед, или имате и фамилно име?
 
Mo:   Салям алейкум.
Достатъчно е да ме наричате Мо. Мохамед е малко дълго. Забелязвам че днешно време всичко се съкращава. Доста неща са се променили. Напоследък пътувах доста.
 
Jami:   Харесва ли ви това което видяхте?
 
Mo:   Донякъде. Лесно е да се придвижваш днешно време… по този начин е лесно да срещаш различни хора на различни места. По този начин има голям потенциал за разбирателство.
 
Jami:   Ами.. Мо .. като говорим за разбирателство…
Ами, както може би знаеш, има много дискусии свързани с исляма в Запада, исляма и демокрацията, и разбира се как вашият начин на живот се отразява на живота на Мюсулманите днес. Така че нека започнем с началото на вашият живот, а по-късно ще искам да разбера какво е вашето мнение за Исляма днес.
 
Mo:   Разбирам че има малко объркване в последните …ааа…1400 години. Това ми дава възможност да изясня някои неща.
 
Jami:   Това опит да се пренапише историята ли е?
 
Mo:   Всяка историческа личност бива обременявана с трудни факти и стандарти. Фактите не могат да се пренапишат, но стандартите могат
 
Jami:   Но във вашата история е трудно да се отделят фактите от стандартите.
 
Mo:   Да, това е моята трагедия: Аз съм авторът, героят и зрителят на моята собствена драма.
 
Jami:   Коя драма е по-трагична? Вашата или трагичната ситуация на милионите Мюсулмани? Във тази трагедия вие сте директора. Но актьорите играят ролите си след като вие се оттеглихте.
 
Mo:   Така е. Но аз никога не напуснах изцяло сцената. Нека да започваме, и да оставим Аллах и да освободим хората от това какъв съм бил, и това какъв не искам да бъда вече. Това е което наричате еманципация. Или става твърде объркващо?
 
Jami:   Ами, нека се опитаме да поизясним нещата.
Да започнем отначалото.
Как се казват маика Ви и баща Ви?
 
Mo:   Баща ми се казва Абдула ибн Абд ал Муталиб, а маика ми се казва Амина бинт Уахаб.
 
Jami:   Какъв човек беше баща Ви? И каква жена беше маика Ви?
 
Mo:   Спомням си малко за майка ми. Когато бях на 6 тя почина, за съжаление.
Баща ми никога не го видях. Починал е преди да се родя. Фактически бях сирак.
 
Jami:   Съжалявам да чуя това.
 
Mo:   Отгледан бях от дядо си Абд ал- Муталиб докато навърших 8 години, а после за мен се грижише чичо ми Абд Талиб. Спомням си че бяха хубави времена. Играех навън с другите деца и говорех с часове с чичо ми. Той беше най –добрият баща който едно момче може да си пожелае.
 
Jami:   Значи сте имал хубаво детство?
 
Mo:   Смятам че може да се каже така…
 
Jami:   През цялото време ли знаехте че един ден ще сте пророк?
 
Mo:   Имах такива сънища. Но тогава не знаех какво значат…
 
Jami:   Спомняте ли си какъв искахте да станете като пораснете?
 
Mo:   Ами това беше преди много време. Ами, чичо ми ми разказваше чудесни истории за човек наречен Исус и неговите 11… войни или нещо такова. Наистина ми се искаше да съм като него. И мисля че оправдах очакванията ми. Ние се срещнахме.
Всъщност сме добри приятели. Прекарваме доста време заедно. Играем покер понякога. И двамата мамим понякога, а после се шегуваме с това. Не играем за пари разбира се.
 
Jami:   Сигурен съм че християните се радват да чуят че двамата се разбирате. Ако нямаш нищо против, искам да превъртим лентата напред във времето. Сега сте на двадесетина години. Имахте ли някакво образование?
 
Mo:   Не, но се учех от улицата. Животът беше моето образование. Бях уморен да живея без някаква перспектива. Исках да направя нещо за човечеството. И разбира се си търсех добра съпруга. Видял съм толкова интересни неща. И научих много неща. Тогава срещнах Хадиджа. Тя търгуваше с керваните. Беше чудесна дама. Нае ме като водач на един от неините кервани. Когато бях на 25 се ожених за нея. Тя беше 15 години по възрастна от мен.
 
Jami:   Това не те ли притесняваше?
 
Mo:   Когато си влюбен приятелю, възрастта няма значение. Когато си влюбен всичко е възможно.
 
Jami:   Ами, очевидно имаш голямо сърце?
 
Mo:   Не бива да преувеличаваме. Имах също и голяма празна кесия.
 
Jami:   Но Вие сте имали повече от 20 съпруги по едно време. Сахи Бухари, един от вашите апостоли, казва че понякога сте обикаляли и имали сексуален контакт с всичките си жени на една вечер. Олеле! Това истина ли е?
 
Mo:   Да, нещо такова беше. Но, аз мислех че искахте да минем нещата по хронологичен ред… първата ми съпруга, Кхадиджа беше заможна жена, и в резултат на това стана по привлекателна за мен.
 
Jami:   Тя ли беше Вашата банка?
 
Mo:   Да, разбира се. Банка с всичко в нея. Повярвайте ми, всеки в даден момент е желал да се ожени за банка. А в онези дни, дори повече от сега. Женитбата беше бизнес. Женитбата беше политика.
 
Jami:   А какво ще кажете за Аиша?
Били сте на 52 години, и се оженихте за момиче на 7, и сте правили секс с нея когато е била на 9. как бихте обяснили това?
 
Mo:   По сложно е от колкото Вие и някои хора си мислите.
 
Jami:   Добре, имам цитат от Аиша и Хадит, където тя казва: “Пророкът се ожени за мен когато бях на 6 и консумира брака ни когато бях на 9 години, и така останах с него 9 години апостолът на Аллах умря.” Така че на всяка цена ми обяснете…
 
Mo:   Баща и Абу Бакр беше един от най-близките ми съюзници. След смъртта на Кхадиджа, сърцето ми беше разбито. Бях самотен човек. Баща и беше достатъчно добър да и позволи да се омъже за мен. А та беше толкова силно момиче.
 
Jami:   Но попитахте ли я дали иска да се омъже за вас?
 
Mo:   Не, не съм. Баща и даде разрешение за това. Това беше достатъчно. Освен това тя беше толкова млада. Тя не можеше да взема самостоятелно решения. Това беше нормално за онези времена, и за нещастие е все още нормално за някои места през 21 век.
 
Jami:   И когато беше на 9, попитахте ли я дали иска да прави секс с Вас?
 
Mo:   Това бяха различни времена. Бяхме в племенни общества. Много неща бяха различни тогава. Съзнанията бяха различни. Живота беше различен. Хората бяха различни, и аз бяха различен… и не бива да забравяте, че аз светият Аллах имах специални еротични привилегии които обикновенните хора нямаха. Имах божествени сили, а бях само човек.
 
Jami:   Казвам това защото в Ислямските държави тези практики все още съществуват. Какво искате да кажете на мюсулманите които все още правят такива неща?
 
Mo:   Не опитваите да правите това у дома. Не, сериозно. Разбирам че за хората днес е трудно да разберат това, което ставаше в онези времена. Но мюсулманите трябва да разберат че живеем в нова ера. Това което съм правил, не е задължително нещо от което се гордея. Много неща които бяха нормални в онези времена, съвременните хора ще ги сметнат за изостанали или нечовешки. Така че съвета ми към мюсолманите е да не се женят и правят секс с момичетакоито не са готови за това, или не го искат. Моето мнение е че мъжа и жената са равни и трябва да бъдат третирани като такива. Можеш да бъдеш мюсулманин само по собствено желание, и да се ожениш само по желание.
 
Jami:   …Казва Мохамед в лето господне 2008
 
Mo:   Предпочитам да я наричам 1429 година, ако нямате нищо против
 
Jami:   Нека поговорим за някои други деликатни въпроси. Анти-Семитизмът е широко разпространен в ислямските страни. Историята разказва че сте убили повече от 600 евреи и сте се оженили за еврейско момиче след като сте убили баща и. Можете ли да ми обясните причината?
 
Mo:   А, евреите. Вечният проблем. Как мога да съм последният пророк на Аллах, когато евреите и християните няма да се присъединят към моята религия. Конфликта беше просто бизнес. И аз просто исках да формирам по-лека форма на Юдейството. Не можех да го сторя по друг начин, нямаше повече място за юдаизъм. Евреите са винаги толкова… инати, не можеха да приемат че няма място за тях.
Като за начало, всички хора са създадени от Господ. Както казах…напоследък обикалях земята надлъж и шир. И трябва да кажа удивително е колко общи неща има между хората. Всички имат своите мечти и страхове.
 
Jami:   Искате да кажете че нямате нищо против евреите ли?
 
Mo:   Научил съм се да разбирам значението на толерантността и обичта. Тогава бяхме във война. Така че е обичайно да убиеш неприятелите си. Но само тези които са въоръжени. Това което се случи беше грешка. Векове наред цивилните са били мишена. Кръстоносците го правеха. Но също и Саладин. Мюсулмански цивилни бяха убивани в Босна. Мюсулмани избиха невинни хора в Дарфур, геноцида над Арменците и бомбите в метрото. Мислех че е забранено на християни и мюсулмани да убиват цивилни…в никакъв случаи…
 
Jami:   Това са все факти. Но ще се съгласите ли с мен, че заради това, което направихте на Евреите, и заради това корто казахте за тях, Мюсулманите днес мразят Евреите?
 
Mo:   Съди хората по това как се отнасят спрямо другите. Никога не прави на друг това което не искаш да ти се случи. Много неща в Корана са символични. Бог е дал разум на хората, нали. Така че правете своите собствени морални изводи. В старият завет на библията също има доста подли неща. Не много християни приемат това директно… знам че е казано че Коранът е всъщност словото божие. Това е така. Но думите са използвани повече в поетична форма. Или това поне е моето мнение.
 
Jami:   Искате да кажете че нямате нищо общо с геноцида в Медина, където стотици евреи са избити?те не са имали оръжия. Те са били предадени на теб. Ти нямаше прошка към тях.
 
Mo:   Бъркате мен и моят Бог с християните. Да убиеш и да бъдеш убит също е вид милост. Ако бях показвал милост тук и там, ислямският свят никога нямаше да види бял свят.
 
Jami:   Значи създаването на ислямският свят е най-голямата полза от Вас?
 
Mo:   Обективно погледнато, Ислямът е единствената истина.
 
Jami:   Има ли също и субективна истина?
 
Mo:   Да, истината на моралът и милостта. В това отношение геноцидът е немотален и безмилостен.
 
Jami:   А какво ще кажете за тези които се отказват от Исляма?
 
Mo:   (въздиша) Това май е от твоята компетенция, нали?
 
Jami:   Ами…да…Аз също съм изменник… но по принцип… как да се третират изменниците?
 
Mo:   Изменниците не са вече мой проблем… ако изберат да напуснат Исляма… добре… съжалявам ако го направят. Не ме разбирайте погрешно. Но те са свободни да пеавят каквото решат. Ако искат да горят в ада… няма проблем за мен…
 
Jami:   Тогава защо не каза това преди 1400 години? Избивали сте хората когато спрат да вярват в Исляма?
И какво ще кажете на Мюсулманите и имамите които твърдят че изменничеството престъпление наказуемо със смърт?
 
Mo:   Без опцията да не вярваш, вярата не значи нишо. Защото ако е натрапена на хората, вече не е истинска вяра. Ще кажа че хората, които преследват другите хора,които не вярват в същите неща като тях, са луди и не заслужават да се наричат Мюсулмани.
 
Jami:   Имам някои лични въпроси които искам да задам.
Какво мислите за хора като Геерт Вилдерс или Салман Ръшди? Знаете ли кои са?
 
Mo:   Не ги познавам много добре, но не ми харесва Мюсулмани да отправят смъртни заплахи към тях. Това е изцяло грешно. Не ми пука каво говорят. Те си имат тяхното мнение, аз си имам моето. Мисля че са напълно грешни, но това няма да те изненада…
 
Jami:   Започваш да се променяш
 
Mo:   Всеки го прави. Винаги. Вече не можем да променим фактите. Нормите можем. Нека ги приспособим с новите времена.
 
Jami:   Това не бяха ли нормите на Аллах?
 
Mo:   Не знам каква точно е волята на Аллаха. Никой не знае.
 
Jami:   Застрашаваш сигурността си. Скоро ще имаш нужда от бодигарди. И ще почнат да горят лика ти.
 
Mo:   Поради тази причина забраних на Мюсолманите да изобразяват лика ми. Не ме подценявай, Мюсулманите се страхуват от мен. Терорът е почвата от която Аллах е сътворил мен и останалите.
 
Jami:   Какво става ако спрем да се страхуваме от Аллах?
 
Mo:   Тогава идва краят на моята история. Тогава честно ще съм изпълнил моята роля. Това е истинската еманципация на Бог и пророците. Тогава те ще са свободни от вечните си задължения. Вашият филм е малка стъпка към тази еманципация. И това е начина по който пророците умират. И това също е начина по който се прераждат.
 
Jami:   Мислите ли че когато този филм бъде показан, Мюсулманските общности ще сеагират спокойно?
 
Mo:   Не надценявайте вашата малка ниско-бюджетна продукция. Но… никога не се знае. Надявам се моите братя и сестри ще реагират с достойнство. Това е просто филм. И много евтин при това. Не е блокбастър. Или ако искате в края на интервюто може да създадем малък скандал, да вдигнем рейтинга.
 
Jami:   Какво предлагате?
 
Mo:   Да си сваля маската? Не просто се шегувам. Нека просто я оставим. Може да обиди някой старомоден Мюсулманин.
 
Jami:   Ами, Мо, благодаря отново за отделеното време! Беше удоволствие да говоря с Вас.
 
Mo:   Удоволствието беше изцяло мое.Malay Version

Translated by Anti-Jihadist

  Temubual bersama Mohammed
 
Jami:   Assalammualaikum.
Terima kasih banyak untuk temubual ini. Bagaimana untuk saya memanggil cik? Encik Mohammad atau Cik ada nama keluarga?
 
Mo:   Waalaikumusallam
Mo, lebih senang. Mohammad terlalu panjang. Saya sedar dimana semuanya direngkaskan pada masa kini. Banyak benda sudah berubah. Saya telah banyak mengembara sejak kebelakangan ini.
 
Jami:   Adakah Mo suka apa yang Mo lihat?
 
Mo:   Lebih kurang begitu. Mudah untuk bejalan kesana-sini… dengan cara ini ianya begitu mudah untuk berjumpa orang-orang lain di tempat-tempat asing… Dengan cara ini ianya begitu banyak potensi untuk memahami dan mendalami sesuatu…
 
Jami:   Ok..eh Mo, bercakap berkenaan kefahaman… seperti Mo tahu, beberapa perbincangan mengenai Islam dinegara-negara barat, Islam dan demokrasi dan sudah tentu bagaimana kehidupan manusia dicerminkan didalam Islam pada hari ini. Jadi kita akan mulakan dengan permulaan kehidupan Mo dan seterusnya saya akan bertanyakan apa pandangan Mo tentang Islam hari ini.
 
Mo:   Saya difahamkan dimana ada kekeliruan di dalam tahun 1400 yang lalu. Ianya memberikan peluang untuk menerangkan kebenaran yang sebenar.
 
Jami:   Adakah ini satu langkah untuk mengkaji semula sejarah yang lepas?
 
Mo:   Setiap isi kandungan didalam Sejarah terdapat banyak kerumitan fakta dan pengkhususan. Fakta yang tidak ditulis semula, dan pengkhususan pula adalah sebaliknya.
 
Jami:   Tetapi didalam sejarah Mo, ianya adalah rumit untuk mengasingkan fakta daripada pengkhususan.
 
Mo:   Ya, ini adalah trajedi saya, Saya adalah seorang pengarang, pemain dan juga seorang saksi kepada drama hidup saya.
 
Jami:   Drama siapakah yang lebih trajik? Adakah drama Mo ataupun berjuta umat Islam diluar sana? Didalam trajedi ini Mo adalah pengarahnya. Tetapi pemain-pemain masih bermain didalam selepas Mo bersara.
 
Mo:   Benar, Tetapi saya tidak pernah meninggalkan pentas permainan. Mari kita mulakan dan tamatkan, dengan ini Rasul Allah dan realisasikan pandangan orang ramai terhadap saya sebelum ini dan juga terhadap apa yang saya tidak pernah idamkan lagi. Ini adalah dipanggil pembebasan. Atau adakah saya membuatkannya terlalu rumit?
 
Jami:   Baiklah, mari kita mencuba menerangkan keadaan yang sebenar.
Kita mulakan dari awal.
Siapakah nama kedua ibu-bapa Mo?
 
Mo:   Ayah saya bernama Abdallah Ibn Abd al-Muttalin dan ibu saya bernama Aminah Binti Wahab.
 
Jami:   Boleh terangkan bagaimana sifat and pendirian Ibu-bapa Mo?
 
Mo:   Saya tidak beberapa ingat akan ibu saya. Sewaktu saya berumur 6 tahun, Ibu saya telah meninggal dunia. Ayah pula tidak pernah saya kenali. Dia meninggal dunia semasa saya dilahirkan. Saya adalah seperti anak yatim piatu.
 
Jami:   Maafkan saya.
 
Mo:   Saya dibesarkan oleh datuk saya Abd-Al-Muttalib sehingga umur saya 18 tahun dan kemudian saya dijaga oleh pakcik saya Abd Talib. Ianya adalah saat yang gembira yang saya masih ingat. Bermain diluar rumah bersama kanak-kanak lain and berbual-bual bersama pakcik saya. Dia adalah ayah yang terbaik untuk seorang kanak-kanak lelaki.
 
Jami:   Jadi, Mo ada zaman kanak-kanak yang sungguh bermakna?
 
Mo:   Saya rasa begitulah…
 
Jami:   Adakah Mo sentiasa tahu dimana Mo akan menjadi seorang Nabi?
 
Mo:   Saya ada bermimpi tentang itu, tetapi saya tidak tahu apa maksudnya pada masa itu…
 
Jami:   Bolehkah Mo ingat apa yang Mo mahu jadi bila dewasa kelak?
 
Mo:   Ok, ini sudah lama sangat. Pakcik saya sering menceritakan satu cerita dimana ada seorang lelaki bernama Isa dan 11 pahlawan-pahlawan. Saya ingin sangat menjadi seperti beliau. Dan saya rasa, saya sesuai. Saya bertemu dengan beliau.
Kami adalah sahabat yang akrab. Kami selalu bersama. Kadangkala kami bermain poker. Kami menipu dan ketawa selepas itu. Sudah semestinya kami tidak berjudi.
 
Jami:   Saya sudah pasti dimana orang-orang Kristian berpuas hati apabila mereka mendengar Mo berdua begitu mesra sekali… Jika ianya ok dengan Mo, saya mahu teruskan lagi temuramah ini. Jadi sekarang, Mo dalam linkungan umur 20 an. Adakah Mo mempunyai pengajian tinggi?
 
Mo:   Tidak, tetapi saya adalah orang yang tahu menyesuaikan diri untuk menghadapi hidup. Kehidupan adalah pengajianku. Saya telah cuba hidup tanpa perspektif. Saya selalu hendak membuat sesuatu untuk umat manusia. Dan sudah tentu mencari seorang isteri yang baik. Saya telah melihat banyak perkara yang menarik. Dan saya pelajari banyak perkara. Dengan itu saya bertemu Khadidja. Pada masa itu dia berada di dalam sebuah kenderaan dagangan. Dia begitu cantik sekali. Khadija melantik saya menjadi seorang ketua bagi perniagaannya. Pada umur saya 25 tahun, saya berkahwin dengannya. Khadija berumur 15 tahun lebih tua daripada saya.
 
Jami:   Adakah perkara itu menganggu Mo?
 
Mo:   Kawanku, didalam cinta, umur tidak mengenali sesiapa. Apabila kita dilamun cinta, segalanya boleh berlaku.
 
Jami:   Bagus, ini menunjukkan Mo mempuyai Hati yang amat besar.
 
Mo:   Kita bukannya bertokok tambah. Saya juga mempunyai kocek yang amat besar.
 
Jami:   Tetapi, Mo mempunyai 20 orang isteri pada masa yang sama. Sahih Bukhari, salah seorang daripada Mo punya orang kanan memberitahu yang Mo mengembara serata Negara dan membuat hubungan sulit dengan 20 orang isteri dalam satu malam. Wow, adakah ini benar?
 
Mo:   Ya, begitulah terjadinya. Tetapi saya ingatkan anda mahu teruskan didalam betuk kronologikal… Isteri pertama saya Khadidja adalah seorang yang berada dan sebagai hasilnya saya amat tertarik dengan beliau.
 
Jami:   Adakah Khadidja itu bank kepada Mo?
 
Mo:   Ya, tepat sekali. Bank yang mempunyai segala-galanya. Percayalah, semua orang ada mempunyai angan-angan untuk berkahwin dengan Bank. Dan pada masa itu, malah lebih banyak lagi pada masa sekarang. Perkahwinan adalah Perniagaan. Perkahwinan adalah politik.
 
Jami:   Kalau begitu , Aisha bagaimana pula?
Mo berumur 52 tahun pada masa itu and Mo berkahwin dengan Aisha semasa beliau berumur 7 tahun dan Mo melakukan hubungan sex dengan beliau semasa beliau berumur 9 tahun. Sila jelaskan perkara ini?
 
Mo:   Ianya amat compleks sekali bagi anda dan juga orang lain.
 
Jami:   Baiklah, disini saya ada satu petikan daripada Aisha dan petikan ini daripada Hadith dan beliau berkata “Nabi telah mengahwini saya semasa saya berumur 6 tahun dan Nabi melakukan hubungan kelamin semasa saya berumur 9 tahun dan sejurus itu saya bersama dengan Nabi selama 9 tahun sehingga Nabi meninggal dunia” Jadi dengan semuanya ini, tolong terangkan kepada saya.
 
Mo:   Aisha’s father Abu Bakar, adalah salah seorang sahabat rapat. Selepas pemergian Khadidja, hati saya telah hancur dan saya sepi. Abu Bakar telah membenarkan Aisha untuk berkahwin dengan saya dan Aisha adalah seorang yang begitu tabah.
 
Jami:   Tetapi, adakah Mo pernah bertanyakan kepada Aisha untuk berkahwin dengan Mo?
 
Mo:   Tidak, saya tidak Tanya. Ayahnya sudah membenarkan. Itu sudah mencukupi. Lagipun Aisha terlalu muda. Aisha tidah tahu membuat apa-apa keputusan. Ini adalah perkara biasa pada masa itu, dan malangnya di tempat-tempat lain di dalam dunia ini masih didalam abad yang ke 21.
 
Jami:   Dan semasa Aisha berumur 9 tahun, adakah Mo bertanya kepada beliau untuk membuat hubungan seks dengan Mo?
 
Mo:   Ini adalah zaman yang lalu. Ianya adalah masyarakat berpuak. Banyak perkara adalah berbeza pada masa itu. Pemikiran adalah amat berbeza. Kehidupan juga berbeza. Manusia berbeza dan begitu juga saya.
Dan anda jangan lupa dimana saya adalah Rasul kepada Allah dan saya mempunyai keistimewaan yang erotik dimana lelaki biasa tidak ada. Saya mempunyai kuasa untuk bersuara dan saya adalah seperti manusia biasa.
 
Jami:   Saya berkata demikian kerana di Negara-negara Islam, amalan ini masih diamalkan. Apa pandangan Mo kepada umat islam yang melakukan perkara demikian?
 
Mo:   Jangan lakukan perkara ini dirumah. Tidak, tetapi dengan seriusnya. Saya faham bagi manusia pada zaman ini untuk memahami apa yang berlaku dahulu kala. Tetapi sebagai umat islam harus faham dimana kita hidup dizaman yang baru. Apa yang saya lakukan dahulu tidaklah saya banggakan. Banyak perkara adalah amat biasa sekali, Manusia yang moden dipanggil ketinggalan zaman atau tidak berperikemanusian. Jadi, nasihatku kepada umat islam sedunia, jangan berkahwin atau membuat hubungan seks dengan kanak — kanak perempuan apabila mereka tidak bersedia ataupun tidak mahu melakukannya… Pada pandangan saya, Lelaki dan wanita adalah sama , dengan itu mereka perlu di hormati sesama sendiri. Anda boleh menjadi muslim sepenuh hati dan berkahwin dengan sepenuh hati.
 
Jami:   …Mohammad berkata didalam tahun 2008
 
Mo:   Saya lebih senang memanggilnya dalam tahun 1429, jika anda tidak keberatan.
 
Jami:   Mari kita bincangkan perkara yang lebih rumit. Ianya begitu banyak sekali Anti-Yahudi didalam Negara-negara Islam. Sejarah menyatakan dimana Mo membunuh lebih 600 Yahudi dan Mo berkahwin dengan perempuan yahudi selepas membunuh kedua ibubapanya. Boleh Mo terangkan kepada saya kenapa?
 
Mo:   Ah, Yahudi, Ini adalah masalah dalaman. Bagaimana saya menjadi utusan Allah yang terakhir sekiranya ada orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak mahu memeluk agama Islam. Konflik ini adalah semata-mata perniagaan. Dan saya mahukan perkara yang mudah untuk membetulkan jalan yang benar bagi agama Yahudi. Saya tidak boleh melakukan dengan cara lain, dimana ianya tidak ada tempat yang mencukupi untuk orang-orang Yahudi pada masa itu. Orang-orang yahudi sangat degil, mereka tidak boleh menerimakan kenyataan dimana tiada tempat untuk mereka.
Sebagai permulaan, semua manusia dijadikan oleh Tuhan. Sepertimana yang saya katakana… Saya berjalan di muka bumi sejak kebelakangan ini dan saya hendak berkata dimana ianya menghairankan dimana banyak manusia mempunyai kaitan yang sama. Manusia mempunyai mimpi-mimpi dan ketakutan.
 
Jami:   Adakah ini bermaksud Mo tidak membenci orang-orang Yahudi?
 
Mo:   Saya telah pelajari dan memahami maksud bertolak-ansur dan kasih saying. Kami berada didalam perang pada masa itu. Dengan itu ianya perkara biasa untuk membunuh musuh anda. Tetapi bagi musuh yang memengang senjata sahaja. Jadi apa yang berlaku adalah salah sama sekali. Berabad lamanya orang ramai menjadi mangsa. Pihak Crusaders yang melakukannya. Begitu juga Saladin. Umat Islam dibunuh di Bosnia. Umat Islam membunuh sesama sendiri di Darfur, pembunuhan orang Armenia beramai-ramai dan letupan dibawah tanah…Saya fikirkan ianya adalah sama sekali salah disisi Agama Kristian dan Islam untuk membunuh rakyat biasa…
 
Jami:   Ini semua adalah fakta-fakta. Tetapi adakah Mo bersetuju dengan saya dimana kerana tindakan yang Mo lakukan dulu terhadap orang-orang yahudi dan kerana apa yang Mo terangkan kepada mereka, Umat Islam kini membenci Orang-Orang Yahudi?
 
Mo:   Menilai sesorang berlandaskan bagaimana mereka menghormati orang lain. Tidak melakukan sesuatu kepada seseorang dimana kamu tidak mahu diperlakukan yang sama. Banyak perkara didalam Al-Quran adalak simbolik. Tuhan memberikan setiap Manusia akal fikiran. Jadi buatlah satu penilaian moral kamu sendiri. Didalam Kitab Injil testimony yang lama mengatakan adanya perkara yang amat buruk sekali, Tidak semua orang Kristian mengambilnya secara bijaksana. ..Saya tahu ianya mengatakan bahawa Al-Quran adalah daripada Tuhan sendiri. Tetapi kebanyakannya adalah berbentuk puisi ataupun ianya apa yang saya lihatlah.
 
Jami:   Adakah Mo sanggup mengambil tanggungjawab keatas pembunuhan beramai-ramai di Medina dimana ratusan orang yahudi dibunuh? Mereka tidak mempunyai senjata. Mereka diserahkan sepenuhnya kepada Mo. Mo tidak berperikemanusian.
 
Mo:   Anda membuatkan saya keliru dengan Tuhan saya dengan Kristian. Bunuh dan juga dibunuh, adalah satu bentuk belas-kasihan. Jika saya tunjukkannya disini dan dimana-mana, Negara-negara Islam tidak akan wujud.
 
Jami:   Jadi, mengwujudkan Negara Islam adalah satu faedah yang besar?
 
Mo:   Objektifnya Islam adalah Benar.
 
Jami:   Adakah ianya ada kebenaran dari segi subjektifnya?
 
Mo:   Ya, kebenaran moral and belas-kasihan. Didalam perkara ini, pembunahan beramai-ramai adalah tidak bermoral and tidak berperikemanusian.
 
Jami:   Bagaimana pula bagi mereka yang meninggalkan islam?
 
Mo:   (kesal) ini adalah perkara yang anda suka bukan?
 
Jami:   Ehh, benar… Saya adalah orang yang murtad.. tetapi biasanya.. bagaimana orang murtad perlu diperlakukan?
 
Mo:   Orang-orang murtad adalah bukan urusan saya lagi. .. Jika mereka memilih untuk keluar dari Islam … Baiklah… Saya bersimpati jika mereka keluar. Jangan salah faham. Tetapi mereka bebas berbuat demikian. Sekiranya mereka hendak dibakar didalam neraka.. baiklah untuk saya.
 
Jami:   Kalau begitu, kenapa Mo tidak berkata sedemikian pada 1400 tahun yang lalu? Mo telah pun membunuh manusia apabila mereka tidak mempercayai Islam lagi? Dan apa yang Mo katakan kepada Umat Islam atau Imam yang dimana Orang yang meninggalkan Agama Islam adalah jenayah dan penaltinya adalah MATI?
 
Mo:   Tanpa pilihan untuk tidak mempercayai sesuatu pengangan adalah tidak ada maknanya. Sekiranya ianya dijadikan satu kewajipan to manusia ianya bukan lagi pengangan yang benar. Saya ingin nyatakan dimana manusia yang menghukum seseorang kerana tidak mempercayai perkara yang mereka percaya adalah satu tindakan yang gila dan tidak bermakna bagi golongan ini dipanggil Umat Islam.
 
Jami:   Saya adalah satu soalan yang personel untuk bertanya.
Apa pendapat Mo tentang orang seperti Geert Wilders atau Salman Rushdie? Adakah Mo mengenali mereka?
 
Mo:   Saya tidak mengenali mereka begitu rapat. Walau bagaimanapun saya tidak suka Umat Islam mengancam mereka dengan kematian. Ini adalah salah. Saya tidak peduli apa mereka katakana. Mereka ada hak mereka sendiri. Saya juga ada hak saya. Mereka ada pendapat mereka sendiri. Begitu juga saya. Saya rasakan dimana mereka adalah salah, tetapi ianya tidaklah begitu anjal bagi anda.
 
Jami:   Mo sudah mula berubah.
 
Mo:   Semua manusia berubah. Ianya adalah selalu. Kita boleh mengubah fakta yang tidak lagi wujud. Piawaian hidup kita boleh ubahkan dan terapkan pada masa yang baru.
 
Jami:   Adakah itu piawaian dari Allah?
 
Mo:   Saya tidak pasti apakah Allah telah utuskan dan rancangkan.. Tidak siapa yang tahu.
 
Jami:   Mo telah melakukan satu perkara yang membuat Mo berada ditempat yang bahaya dan kemungkinan besar Mo memerlukan seorang Bodyguard. Dan mereka akan membakar imey-imej Mo.
 
Mo:   Dengan sebab inilah, saya mengharamkan Umat Islam untuk membuat imej-imej saya. Jangan pandang ringan terhadap saya, semua umat islam takut kepada saya. Keganasan adalah satu batasan dimana Allah telah mengutuskan kepada saya dan umat islam.
 
Jami:   Apa yang akan berlaku sekiranya tiada siapa yang takut akan keganasan Allah ini?
 
Mo:   Dengan itu tamatlah riwayat kisah hidup saya. Dengan ini juga saya telah melaksanakan tugas saya. Ini adalah satu pembebasan yang benar dari Tuhan dan Para Nabi. Mereka telah membebaskan hutang yang lapuk. Filem anda adalah salah satu langkah untuk pembebasan. Dan ini juga adalah menunjukan bagaimana seorang Nabi meninggalkan dunia. Dan ini adalah satu cara menunjukkan bagaiman Nabi dilahirkan semula.
 
Jami:   Adakah Mo rasa Umat Islam akan bersabar sekiranya saya mengeluarkan filem ini?
 
Mo:   Jangan memandang rendah tentang keluaran filem yang rendah bajetnya. Tetapi… anda tidak akan tahu. Saya harapkan dimana saudara dan saudari Islam saya akan bertindak dengan cara bermaruah. Ini adalah hanya filem. Dan filem yang amat murah. Bukannya “BlokBuster” ataupun kita boleh jadikan satu skandal pada akhir perbualan ini, mungkin akan memberikan satu kadar yang bagus.
 
Jami:   Apa yang Mo cadangkan?
 
Mo:   Membuka topeng saya? Tidak, saya hanya bergurau. Mari kita biarkan saja. Ianya mungkin akan menguris hati Umat Islam yang konservertif. Walau bagaimanapun Saya sudah ada hari yang malang.
 
Jami:   Baiklah, Mo, Terima kasih sekali lagi untuk masa anda. Ianya amat berbesar hati hari ini dapat berbual dengan anda.
 
Mo:   Saya amat berbesar hati sekali.Russian Version

Translated by Peter1

  Интервью с Магометом
 
Jami:   Салам алейкум.
Спасибо за интервью. Как мне вас называть? Мистер Магомет или у вас есть фамилия?
 
Mo:   Салам алейкум.
Можно просто Мо. Магомет это слишком длинно. В наше время в ходу аббревиатуры. Так много изменилось. Я много путешествую…
 
Jami:   Вам нравится то что вы видите?
 
Mo:   Неплохо. Сейчас так легко путешествовать… легко встречаться с людьми в разных местах. Можно многое понять.
 
Jami:   Хм… Мо… говоря о понимании… Вы знаете, сейчас об исламе много говорят на западе, ислам и демократия, и о том как ваш образ жизни отражается на нынешних мусульманах. Давайте начнем с вашего рождения а позже поговорим о нынешнем исламе.
 
Mo:   Последние 1400 лет было мнго недоразумений. Я бы хотел воспользоваться этой возможностью чтобы их исправить.
 
Jami:   Пытаетесь переписать историю?
 
Mo:   Каждый исторический деятель имеет на своем счету непростые факты и оценки. Факты переписать нельзя, но оценки можно.
 
Jami:   Но в вашем случае трудно отделить факты от оценок.
 
Mo:   Да, и в этом моя трагедия. Я сам автор, актер и зритель моей драмы.
 
Jami:   Чья же драма более трагична, ваша или миллионов мусульман? Вы ее режисер, но актеры сыграли после вашей отставки.
 
Mo:   Верно. Но я никогда не покидал сцены совсем. Давайте начнем, и освободим сознание людей от того чем я был и больше не хочу быть. Вы называете это освобождением. Это не слишком сложно?
 
Jami:   Хорошо, давайте все выясним. Начнем сначала. Кто ваши отец и мать?
 
Mo:   Моего отца звали Абдулла ибн Абд аль-Муталиб, а мать- Амина бинт Вахаб.
 
Jami:   Что они были за люди?
 
Mo:   Я плохо помню свою мать. Увы, она скончалась когда мне было 6 лет. Отца я не знал совсем. Он умер до моего рождения. Я был фактически сиротой.
 
Jami:   Это очень грустно.
 
Mo:   До 8 лет меня воспитывал дедушка Абд аль-Муталиб, а потом дядя Абу Талиб. Это было хорошее время. Я играл с детьми на улице и часами беседовал с дядей. Он был лучшим отцом какого только можно пожелать.
 
Jami:   То есть ваше детство было хорошим?
 
Mo:   Думаю что да…
 
Jami:   Вы предполагали что станете пророком?
 
Mo:   У меня были фантазии на эту тему. Но тогда я их не понимал.
 
Jami:   Вы помните кем хотели стать когда вырастете?
 
Mo:   Это было так давно. Да, мой дядя рассказывал мне о человеке по имени Исус и его 11… рыцарях кажется. Мне хотелось стать как они. И я дожил до выполнения своей мечты. я с ним встречался.
Мы хорошие друзья. Много общались. Иногда играем в покер. Оба немного жульничаем и потом смеемся над этим. На деньги конечно не играем.
 
Jami:   Наверное христиане будут рады что вы дружите. Если вы не возражаете, я хотел бы пропустить некоторое время. Теперь вам 20. Вы получили образование?
 
Mo:   Нет, но я бродил по улицам. Жизнь была моей школой. Мне надоело жить без цели. Я хотел сделать что-нибудь для людей. И конечно найти хорошую жену. Я видел тогда много интересного. И многому научился. Тогда я встретил Хадиджу. Она занималась торговлей. Она была красива. Она наняла меня водить караваны. Когда мне было 25 я женился на ней. она была на 15 лет старше.
 
Jami:   Вас это не смущало?
 
Mo:   Мой друг, в любви нет возраста. Кгда ты влюблен, все возможно.
 
Jami:   Видимо у вас вместительное сердце?
 
Mo:   Не будем преувеличивать. У меня также был вместительный пустой кошелек.
 
Jami:   Но у вас было больше 20 жен в какой-то момент. Сахих Букари, один из ваших апостолов, говорил что вам удавалось за одну ночь иметь секс со всеми по очереди. Неужели это правда?
 
Mo:   Да, верно. Но вы хотели двигаться в хронологическом порядке. Моя первая жена Хадиджа была богатой женшиной, и это повышало ее привлекательность в моих глазах.
 
Jami:   Она была вашим банком?
 
Mo:   Конечно. Банком со всеми услугами. Поверьте мне, каждый иногда мечтает жениться на банке. В те времена еще больше чем сейчас. Женитьба была бизнесом и политикой.
 
Jami:   А как насчет Айши? Вам было 52 а ей 7 лет, и вы спали сней когда ей было 9. Как вы это объясните?
 
Mo:   Это сложнее чем многие думают.
 
Jami:   У меня есть фраза Айши и цитата из Хаддит. Она говорит: пророк женился на мне когда мне было 6 лет и он выполнил мужской долг когда мне было 9, и я потом жила с ним 9 лет до его смерти. Так что объяснитесь пожалуйста…
 
Mo:   Ее отец Абу Бакр был моим ближайшим союзником. После смерти Хадиды, мое сердце было разбито. Я был одинок. ее отец был так добр ко мне что разрешил на ней жениться. Она была такой сильной…
 
Jami:   А вы спросили хочет ли она замуж?
 
Mo:   Нет. Отец разрешил и этого было достаточно. Кроме того, она была еще слишком молода чтобы принимать решения. Тогда так было принято. И к несчастью кое-где так принято до сих пор.
 
Jami:   А когда ей настало 9 лет, вы захотели с ней переспать?
 
Mo:   Тогда все было по другому. Люди жили племенами. Ментальность была другая. Жизнь была другая. Люди были другими и я был другой.
К тому же не забывайте, что я, Расул Аллах, имел определенные привелегии. У меня была власть. И ничто человеческое не было мне чуждо.
 
Jami:   Я говорю это потому что в исламских странах это принято и теперь. Что бы вы сказали мусульманам которые практикуют такое теперь?
 
Mo:   Не надо этого делать. Нет, серьезно. Нынешним людям трудно понять тех кто жил тогда. Но мусульмане должны понять что мы живем в другое время. То что я делал, я вовсе не всегда теперь этим горжусь… Многое из того что было принято тогда современный человек назовет варварским и негуманным. Мои совет мусульманам – не женитесь на девочке если она еще не созрела или не хочет этого. Я думаю что мужчина и женшина созданы равными и так к ним и надо относиться. Ты можешь быть мусульманином только добровольно и жениться только добровольно.
 
Jami:   …Так сказал Магомет в году 2008 от рождества Христова
 
Mo:   Я бы предпочел называть этот год 1429, если не возражаете.
 
Jami:   Поговорим о других деликатных материях. В исламских странах много антисемитизма. История повествует что вы убили 600 евреев и женились на еврейской девочке после того как убили ее родителей.
 
Mo:   А, евреи. С ними всегда проблема. Как я могу быть последним пророком Аллаха, если евреи и христиане меня не признают? Это чистой воды бизнес-конфликт. Я хотел создать типа облегченной версии иудаизма. По другому было нельзя. Для иудаизма просто не было места. Евреи всегда такие… упрямые, никак не могли согласиться что для них нет места.
Для начала, все люди созданы богом. Как я говорил. Я много путешествовал впоследствии. Просто удивительно, как много у людей общего. У них у всех есть мечты и страхи.
 
Jami:   То-есть вы не имеете ничего против евреев, к примеру?
 
Mo:   Я научился терпимости и любви. Тогда мы воевали. Врагов положено убивать. Но только вооруженных, конечно. Тогда это было ошибкой. Веками жертвами были гражданские люди. Крестоносцы убивали. Но и Саладин тоже. Мусульман убивали в Боснии. Мусульмане убивали невинных в Дарфуре. Генцид Армян, взрывы в подземке. Я думаю, мусульманам и христианам нельзя убивать гражданское население, вне зависимости от обстоятельств.
 
Jami:   Это верно. Но согласитесь, из-за того как вы поступали с евреями тогда и что вы говорили, мусульмане сейчас ненавидят евреев.
 
Mo:   Судите о людях по тому как они относятся к другим. Не делайте другим того чего не хотите сами. Многи вещи в Коране это символы. Но бог дал людям мозги. Надо самим соображать. В библии тоже много жестокого. Большинство христиан не воспринимает это буквально. Я знаю, Коран это слово божье. Но скорее в поэтическом смысле. Во всяком случае я так его вижу.
 
Jami:   Не считаете ли вы себя ответственным за геноцид евреев в Медине, когда сотни евреев были убиты? Они были безоружны. Их выдали вам и вы их не пожалели.
 
Mo:   Вы путаете меня и моего бога с христианами. Убивать и быть убитым, это тоже форма жалости. Если бы я всех жалел, исламского государства на существовало бы.
 
Jami:   Вы считаете что создание исламского государства ваша главная заслуга?
 
Mo:   Объективно говоря, ислам это единственная истина.
 
Jami:   А существует субьективная истина?
 
Mo:   Да, это истина морали и жалости. В свете этой истины геноцид аморален и безжалостен.
 
Jami:   А как быть с теми кто покидает ислам?
 
Mo:   Вздыхает – Это ваш случай, конечно?
 
Jami:   Да… Я тоже отступник. Но в общем, как надо к таким людям относиться?
 
Mo:   Отступники уже меня не касаются. Если они хотят покинуть ислам… пусть… Мне жаль конечно, не поймите меня неправильно. Но это их право. Если им хочетя гореть в аду, это уже не моя забота.
 
Jami:   Почему же вы не говорили этого 1400 лет назад? Вы приказывали убивать людей если они переставали верить в ислам? И что вы скажете людям и имамам если они говорят что отступничество это преступление и должно караться смертью?
 
Mo:   Если нет выбора, нет возможности не верить, то вера ничего не значит. То что навязывают людям насильно нельзя назвать верой. Те кто наказывает других за безверие – сумасшедшие и не могут называться мусульманами.
 
Jami:   У меня есть несколько личных вопросов. Что вы думаете о таких людях как Гирт Вилдерс или Салман Рушди? Вы их знаете?
 
Mo:   Я не знаю их как следует, но мне не нравится что мусульмане угрожают им смертью. Неважно что они говорят. Это их идеи. у меня свои идеи. У них есть мнение и у меня есть своё. Я думаю что они конечно заблуждаются. Впрочем, вас это не удивит…
 
Jami:   Вы меняетесь.
 
Mo:   Все меняются. Всегда. Факты нельзя изменить. Но правила можно. Приспособить их к новым временам.
 
Jami:   Но не были ли те стандарты волей Аллаха?
 
Mo:   Я не знаю точно воли Аллаха. никто не знает.
 
Jami:   А вы не боитесь это говорить? Скоро вам могут понадобиться телохранители. И будут жечь ваши портреты.
 
Mo:   Именно поэтому я запретил мусульманам меня рисовать. Не надо меня недооценивать. Мусульмане меня боятся. Я слеплен Аллахом и вырос из террора.
 
Jami:   А что случится если мы больше не будем бояться Аллаха?
 
Mo:   Тогда моя сказка кончится. Тогда моя работа честно завершится. Это будет реальным освобождением для бога и пророков. Они освободятся от вечной ответственности. Так пророки умирают, но так они и возрождаются.
 
Jami:   Как вы думаете, когда выйдет этот фильм, исламское сообщество воспримет его спокойно?
 
Mo:   НЕ слишком переоценивайте вашу малобюджетную картину. Хотя… никогда не знаешь заранее. Я надеюсь они поведут себя благородно. Это всего лишь фильм, к тому же дешевый. Не блкбастер. Хотя можно в конце интервью поругаться, это повышает популярность.
 
Jami:   Так что вы предлагаете?
 
Mo:   Снять мою маску? Нет, это шутка. Пусть она будет на мне. Это может оскорбить некоторых старомодных мусульман. Меня и так будут ругать.
 
Jami:   Мо, спасибо что вы к нам пришли. Вы очень порадовали наших зрителей.
 
Mo:   Мне тоже было очень приятно.